На ринках Миколаївської області здійснюється радіаційний контроль харчових продуктів.
Як повідомили у Держпродспоживслужбі Миколаївської області, з початку 2025 р. проведено 586 лабораторних досліджень харчових продуктів (зразків овочів, фруктів, м'яса, молочних продуктів, риби). За результатами проведених досліджень перевищення норм вмісту радіонуклідів не встановлено.
Робота з цього питання продовжується.
Розрізняють поверхневе та структурне забруднення харчових продуктів радіонуклідами. При поверхневому забрудненні радіоактивних речовин, ті, що переносяться повітряним середовищем, осідають на поверхні продуктів, частково проникаючи всередину рослинної тканини. Структурне забруднення обумовлене фізико-хімічними властивостями радіоактивних речовин, складом ґрунту, фізіологічними особливостями рослин.
Зменшення потрапляння радіонуклідів в організм з їжею можна досягти шляхом зменшення їх кількості в продуктах харчування за допомогою різних технологічних та кулінарних обробок харчової сировини. За рахунок обробки харчової сировини – ретельного миття, чистки продуктів, відділення малоцінних частин можливо видалити від 20 до 60% радіонуклідів.